Instagram Pinterest Youtube

4 szempont, hogyan döntsd el: zuhanykabin vagy kád?

Dátum: 18.10.2018
Vannak fürdőszobák, amelyek olyan szerencsés alapterülettel és kialakítással bírnak, hogy könnyedén elfér bennük a zuhanykabin és a kád is, de a valóság azt mutatja, hogy a sok fürődszoba tulajdonosnak döntést kell hoznia: zuhanykabin vagy kád? Derítsd ki cikkünkből, hogyan oldd fel ezt a dilemmát!

Még ha nem is kell a két szaniter közül választanod, a legtöbb esetben szükség van némi kompromisszum megkötésére, legalább a méreteket illetően. Ezúttal abban igyekszünk segíteni, hogyan válassz a zuhanykabin és a kád közül, illetve milyen átmenet létezhet e két szaniter között. Mert hogy van ilyen is!

1. Fürdőszoba alapterület és alaprajz

Talán nem meglepő, hogy első helyre soroltuk a fürdőszoba alaprajzi sajátosságait, hiszen első sorban ezek határozzák meg a kereteidet. Ha hiszed, ha nem, nem csak kis alapterületen kell elővenned a kreativitásodat. Sokan nem is gondolnák, hogy egy nagy fürdőszobát nem is olyan könnyű berendezni úgy, hogy megfelelően intim, kellemes hangulat hassa át. Ilyenkor nem is kérdés, hogy érdemes felruházni a zuhanykabin praktikumával és akár egy szabadon álló kád kényelmével, de ahhoz, hogy a nagyobb tér ne váljon rideggé, szükség van néhány jó ötletre. Ilyenek a térelválasztó falak (akár üvegből, amely így átereszti a fényt), a teret tagoló dísznövények és persze a fürdőszobabútorok.

A nagy fürdőszobák csodás keretbe foglalják a szabadon álló kádakat. Játssz bátran a térrel, ha nagy alapterülettel gazdálkodhatsz a fürdőszobában!

Kis fürdőszoba esetén először gyakran nem a fentihez hasonló “bőség zavara” állapot jut eszedbe, hanem inkább korlátozva érezheted a lehetőségeidet. Ma azonban ez már koránt sincs így, hiszen a panel fürdőszobáktól kezdve a mellékhelyiségeken át (a Classic koncepcióval ez utóbbira is gondoltunk) szinte mindenhová találhatsz megfelelő szanitert. Gondolj csak a BeHappy vagy az Avocado koncepciókra! Ezek a fürdőszoba koncepciók a bizonyítékok rá, hogy még kis alapterületen sem kell lemondanod a kádban fürdés élményéről, de erről majd később. Tény és való, hogy ha nem vagy megrögzött híve a fürdőzésnek, egy zuhanykabint biztosan el tudsz helyezni valamelyik sarokba. A helytakarékos negyedköríves modellek még a legkisebb helyen is elférnek.

Az olyan kis fürdőszobákra szabott koncepciók mint az Avocado trükkös kialakításuknak köszönhetően a kádnak is hagynak helyet.

Talán nem is sejted, de egyre gyakrabban merül fel az egyedi zuhanykabinokra való igény, hiszen sokan a tetőtér beépítésekor gondolkodnak a fürdőszoba kialakításán. Ha tehát nem megfelelőek a standard méretek, bizonyos zuhanykabin konstrukciókkal megoldhatod a helyzetet, de akár ki is válthatod a számodra szimpatikus káddal, amelynek magassága nem lehet zavaró kis belmagasság esetén sem.

2. Fürdőszobák száma

Abban, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz-e, meghatározó az is, hány darab fürdőszoba van az otthonodban. Van esetleg egy gyerek és vendég fürdőszoba az emeleten, ahol helyet kaphatna egy kád (is) a gyerek(ek) fürdetéséhez? Szeretnél egy olyan fürdőt, ahol kis alapterületen csak egy kisebb zuhanykabin kapna a helyet, míg mellette külön mellékehelyiséget alakítanál ki, hogy le legyen sorbanállás az ajtó előtt reggelente? Ebből is látszik, hogy nagyon sokat számít, melyek az elsődleges szempontjaid, hiszen egyéni igényeid szerint sakkozhatsz a térrel. Gondolj csak arra, hogy például a WC külön helyiségbe tervezésével mennyi teret szabadíthatsz fel a nagyobb fürdőszobából! Talán éppen ez spórolna helyet egy kisebb zuhanykabinnak?

3. A családtagok fürdési szokásai

Nem is kérdés, hogy az egyik legfontosabb szempont az, hogy a család pontosan mire vágyik. Hiába praktikus egy zuhanykabin, ha minden vágyad, hogy egy könyvvel a kezedben relaxálhass a habfürdőben. És ugyanígy fordítva: lehet, hogy gond nélkül elférne egy kád, de a többség a gyors zuhanyzást preferálja, így zuhanykabinra esik majd a választásod. Mivel több ember igényeit kell szem előtt tartanod, nem egyszerű a döntés. A jó választásban segíthetnek az olyan hibrid megoldások mint a kádkabinok (kádak, kiegészítve kádparavánnal), illetve például a Sabina mélyülőkés zuhanytálca.

A RAVAK kádak kádparavánnal felszerelve kiváló zuhanyzási lehetőséget biztosítanak. Még a legkisebbek is bátran használhatják anélkül, hogy eláztatnák a fürdőszobát.

A kádkabinok esetében a kád nem csak fürdőzésre, hanem zuhanyzásra is alkalmas lesz. Pontosabban: kádparavánok nélkül is alkalmas rá, azonban a megfelelő paravánnal garantáltan nem fogod eláztatni a fürdőszobádat. Legnagyobb előnyük, hogy kettő-az-egyben megoldást tesznek lehetővé: ha akarod, használod zuhanyzáskor, ha éppen nem, akkor nem fog zavarni habfürdőzés közben. Hasonló praktikummal bír a Sabina mélyülőkés zuhanytálca is, hiszen minikádként funkcionál. A mélysége 27 cm, így a gyerkőcök kádként is használhatják, te pedig bármikor megpihenhetsz a beépített ülőke részén. Nem kell lemondanod az ilyen jellegű kényelemről akkor sem, ha hagyományos zuhanytálcát választasz a zuhanyzóba, hiszen a zuhanyülőkék és a hidromasszázs panelek gondoskodnak róla.  

4. A takarítás is szempont!

Lehet, hogy részletkérdésnek tűnik, de a takarítási szempontok is fontosak lehetnek a választáskor. Ha például a sarokkád tisztítását túl problémásnak ítéled, a szíved a hagyományos kádakhoz vagy zuhanykabinokhoz húzhat. Ha nincs kedved a zuhanykabin apróbb részeinek pepecselős tisztán tartásához, akkor vonzó lehet a nagy, sima felülettel rendelkező kád. Bármelyik is igaz rád, a megfelelően hatékony ám kíméletes tisztítószerek nem csak a te munkádat könnyítik meg, hanem növelik a szaniterek élettartamát is. Az pedig egyaránt kulcsfontosságú akkor is, ha végül zuhanykabinra vagy kádra esik a választásod… :-)

 

Ha szeretnél képben lenni az aktuális fürdőszoba trendekkel és nyitott vagy az inspirációra, kövess minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon. Tarts velünk a jövő héten is!