Instagram Pinterest Youtube

Sarokkád vagy hagyományos? - Pro és kontra

Dátum: 11.1.2018
Képzelje el, milyen egy fárasztó nap végén elmerülni a tágas sarokkádban, amely a hétköznapi luxus élményét nyújtja. Vagy nem - hiszen rossz választás esetén a kád kényelmetlen lehet és elveheti a helyet más fontos szaniterek elől. Pro és kontra következik, megoldási javaslattal!

Milyen szempontok alapján válasszon fürdőkádat?

A kád kiválasztása kardinális kérdés a fürdőszoba tervezése során. A következőkre érdemes figyelnie:

 • Milyen anyagból készült a kád?

A piacon előforduló anyagok zömmel a következők: akril, zománcozott acél, öntött műmárvány, fa, kő vagy üveg. A legelterjedtebb az akril és a zománcozott acél. Az akril térhódítása akkor kezdődött, amikor felismerték, hogy sokoldalúan felhasználható (sok forma kialakítható belőle), mechanikailag és kémiailag ellenálló, valamint nagyon jól tartja a hőt, így csak lassan hűl ki a fürdővíz.

A sarokkád dekoratív külsejével stílust teremt a kis és nagy fürdőszobában is.

 • Milyen formával rendelkezik?

Megkülönböztetünk hagyományosan szögletes kádakat, aszimmetrikus és szimmetrikus sarokkádakat, de megfelelő alapterületű fürdőszoba esetén javasoljuk a szabadon álló verziókat is. A legfontosabb, hogy ne csupán a vonzó designt tartsa szem előtt, hanem a praktikumot és a fürdőszoba adottságait is.

 • Legyen benne valami extra!

Könnyed kádparaván? Beépített ülőke? Ergonomikus támaszok? Fejtámlák, kapaszkodók? Középen elhelyezett lefolyó, esetleg hidromasszázs rendszer? Válasszon olyan kádat, amely személyreszabottan az Ön igényeihez igazodik! Ebben biztosan tudunk segíteni.

Ha nem akarja burkolni a sarokkád oldalfalát, szépen ki tudja csempézni. Így egyedi, ráadásul jóval olcsóbb a végeredmény.

Sarokkád vagy hagyományos?

Örökzöld fürdőszoba kérdés: sarokkádat válasszon, vagy maradjon a hagyományos verzióknál? Összefoglaltuk a leggyakrabban felsorolt érveket és ellenérveket.

A sarokkád ellen szól...

 • Az átlagosnál nagyobb méretekkel rendelkezők nem férnek el benne kényelmesen.
  Megoldás: NewDay vagy Gentiana kádunk, amelynek tágas belső terére nem érkezhet panasz.
 • Több víz kell ahhoz, hogy megteljen.
 • Drágább, mint a hagyományos kádak.
  Megoldás: Az Asymmetric vagy a Rosa I kád a nagy sarokkádakhoz képest kedvező árfekvésű.   
 • Nehezebb a burkolása.
  Megoldás: Ez az alább található bekezdésben leírt módon kiküszöbölhető.
 • Szükséges hozzá külön tartóláb, amely körülményesebb beszereléssel járhat.
 • Takarításnál - ha nem éri el a sarokrészt - a kádba lépve kell megtisztítania azt.

A sarokkád mellett szól...

 • Dekoratív külsejével stílust teremt a fürdőszobában.
 • Kényelmes be-és kiszállni belőle, könnyen elhelyezkedhet benne.
 • Ha nem akarja burkolni, szépen ki lehet csempézni. Így egyedi, ráadásul jóval olcsóbb a végeredmény.
 • Már kis méretben is elérhető. Tekintse meg például a Rosa 95-öt!
 • A gyerekek imádnak pancsolni benne. Az integrált ülőke mosdatáskor is praktikus.
 • A középen található lefolyóval rendelkező modellek miatt ketten is kényelmesen elférnek benne.
 • A RAVAK esetében a szimmetrikus és aszimmetrikus kádak is kiegészíthetők hidromasszázs rendszerrel és kádparavánnal.

A középen található lefolyóval rendelkező sarokkádak miatt ketten is kényelmesen elférnek benne.

Egy olvasói kérdésre - kis fürdőszoba esetén ideális választás-e a sarokkád - Nemess Tímea szakértő (VS Fürdőszoba), az Otthon Online oldalán a következőt válaszolta:

Leggyakrabban a fürdőszoba méreteitől, az ajtó elhelyezkedésétől függ, hogy milyen kádat tudunk elhelyezni a fürdőben, illetve a fürdési szokásaink is meghatározhatják a kád formáját, méretét, és az olyan esetleges kiegészítők, mint a kádparaván igényét.
Ha szeretünk elmerülni egy kád vízben és befér a fürdőnkbe, akkor valóban érdemes tágasabb sarokkádat választani. Ha inkább többet zuhanyzunk, akkor megfontolandó egy aszimmetrikus kád beépítése. Ennél a típusnál a kád nem foglal akkora helyet, mint egy sarokkád, viszont egy 150 cm hosszú aszimmetrikus kád belmérete megegyezik egy 170 cm hosszú egyenes kád méreteivel. Erre a típusra kádparavánt építve megoldhatjuk a fürdés és zuhanyozás együttes igényének kielégítését.
Anyagát tekintve az akril kád talán a legkellemesebb érzetet adja, hiszen - mint ahogy Ön is tapasztalta - nem hideg érzetű, könnyen tisztán tartható, esetleges sérülés esetén javítható. Viszont felhívnám a figyelmét arra, hogy mivel hosszú időre választjuk, érdemes jó minőségű, ismert márkájú terméket vásárolni. Én szívesen ajánlom a Ravak kádjait, melyek gyártási technológiája révén az anyagvastagság az íveknél is megfelelő, kádlábbal beépítve 10 év garanciát vállal rá a cég.

 

Ha szeretné megismerni sarokkád kínálatunkat, különösen ajánljuk Rosa koncepciónk termékeit, hiszen megoldást kínálnak kis fürdőszobába (Rosa 95), közepes méretűbe (Rosa I) és nagy fürdőszobába (Rosa II) is.

 

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az info@ravak.hu e-mail címen vagy Facebook oldalunkon!