Instagram Pinterest Youtube

Kád vagy zuhanykabin? 2x3 érv, ami segíthet a döntésben

Dátum: 7.2.2019
Ha fürdőszobafelújítás vagy -tervezés előtt állsz, az egyik első nagy kérdésed valószínűleg az, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz-e a fürdőbe. Mindkét lehetőség mellett szólnak érvek, így ezúttal a legfontosabbakat rendszerezzük, hogy segítsünk a döntésben.

A választás egészen addig nehéz, amíg nem sikerül dűlőre jutnod a saját és a családtagjaid igényeit illetően. Ha sikerül megfelelően feltérképezni ezeket és a fürdőszoba alapterületének adottságait, majd ezeket összehangolni az anyagi lehetőségeiddel, jó eséllyel megtalálod a választ.

A tökéletes fürdőszoba arról ismerszik meg, hogy a család valamennyi tagja örömmel használja.

Amikor mérlegeled, kádat vagy zuhanykabint válassz, első körben a fürdőszobád alapterületét vizsgáld meg. Ebben egy fürdőszobatervező nagy segítségedre lehet! Ahány ház, annyi fürdőszoba, így konkrét javaslatok helyett néhány szempont felvillantásával igyekszünk segíteni:

  • Mérd fel az alapterület pontos paramétereit, mindig precízen számolj!
  • Kalkulálj a nyílászárók, az ajtók helyzetével és nyitási irányával!
  • Ne hagyd ki a mérlegelésből a vízvezetékek nyomvonalát és lefolyók helyzetét sem!
  • Határozd meg, melyek azok a szaniterek, amelyekre mindenképpen szükséged van!

Ha például tudod, hogy családod igényeit egy duplamosdó szolgálná a legjobban, akkor kis fürdőszoba esetén válassz mellé zuhanykabint, hiszen kétségkívül kisebb a térigénye, mint egy fürdőkádnak! Ha rendelkezésedre áll más fürdőszoba is a házban, akkor nyugodtan válassz az egyikbe kádat! Ha nagyobb alapterületű fürdőszobád van, akkor pedig használd ki okosan a téradottságokat és helyezz el kádat, zuhanykabint is. Ügyes tértagolással, optikai trükkökkel egyébként még a kisebb méretű helyiségekben sem fog zsúfolt hatást eredményezni, köszönhetően az aszimmetrikus kádaknak és akár az azok lábrésze fölé szerelhető mosdóknak mint amilyen megoldásokat a BeHappy vagy az Avocado koncepció kínál.

A teljeskörű fürdőszoba koncepciók valamennyi alapterületre kínálnak megoldást, legyen szó zuhanykabinról, kádról vagy mindkettő elhelyezéséről.

Válassz kádat, ha…

Bár ízlés és szokás dolga, hogy ki a zuhanykabint, ki a kádat szereti jobban, néhány alapvetés objektíven lefektethető a kádak használatával kapcsolatban.

  • Ha szeretsz sok időt tölteni a fürdőszobában…

Amennyiben fürdőszobádra nem csak a napi rutin helyszíneként tekintesz, hanem szívesen időzöl benne relaxálva, feltöltődésre vágyva, akkor megfontolandó, hogy kádat válassz, amelyben bármikor várhat rád egy bizsergető habfürdő, lágy zene és akár egy finom pohár bor mellett. Természetesen ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy zuhanyozva nem állhatsz a vízsugár alatt akár 2 órán keresztül vagy fordítva; nem fürödhetsz egy kád vízben 15 percig… de mégis, ha hosszabb kikapcsolódásra vágysz, már csak vízhasználat szempontjából is előnyösebb kádat választanod, amelynek feltöltése ugyan sok vizet igényel, de kevesebbet, mintha nagyon hosszan zuhanyoznál. Ráadásul valamennyi RAVAK kád a prémium akril alapanyag miatt a hőt is sokáig tartja, így a fürdővized nem fog hamar kihűlni.

A RAVAK akril kádjai nem csak kényelmesek, hanem jól tartják a fürdővíz hőmérsékletét.

  • Ha olyan megoldásra vágysz, amely nem zárja ki a zuhanyzás lehetőségét sem…

Örök klasszikus az az érv, hogy míg egy kádban megoldhatod a fürdőzés mellett a zuhanyzást is a megfelelő kiegészítőkkel, például kézizuhannyal, addig fordítva ezt nem teheted meg. Ugyan vannak mélyebb zuhanytálcák mint a Sabina minikád, amely gyermekek fürdetéséhez kiváló darab, mégsem rendelkezik egy kád teljeskörű előnyeivel. Ha azonban ilyesmi átmeneti megoldásra vágysz, ez a modell jól funkcionáló darab.

  • Ha kisgyermek is van a családban…  

Gyakorló szülőként biztosan tudod, hogy a gyerekeket sokszor nem egyszerű fürdésre bírni. Izeg-mozognak, amelyet legkönnyebben egy kádban lehet megfelelően kezelni, ahol van elég terük a pancsoláshoz, ráadásul könnyen hozzájuk férsz és megmosdathatod őket. Akkor is érdemes kádat választani, ha már javarészt önállóan mosakodnak, hiszen kádparavánnal kiegészítve remek kádkabint varázsolhatsz, amelyben mindenki megtalálja a számításait.

Válassz zuhanykabint, ha…

Gyors, egyszerű és nagyszerű - a könnyed zuhanyzás szerelmesei valószínűleg ismerik a zuhanykabinok mellett szóló érveket, amelyeket most mégis kiegészítünk néhány gondolattal.

  • Ha takarékoskodni szeretnél a vízzel, mégse akarsz lemondani a wellness élményről…

A zuhanyzás kétségkívül gyorsabb folyamat, mint a habfürdőzés, így több vizet is spórolhatsz vele, mintha minden nap teleengednéd a kádat. Egyes felmérések szerint egészségesebb választás, mintha hosszan áztatnád magad a fürdővízben. Ha tehát fontos szempont, hogy minél több vizet és így pénzt is megtakaríthass, jó ötlet zuhanykabint választani. Persze az sem mindegy, milyen kiegészítőkkel ruházod fel.

Fontos, hogy legyen egy jó zuhanytálcád vagy zuhanyfolyókád (60 liter/perc vízáteresztő képesség), illetve a megfelelő zuhanyfejet használd. Mindenképpen javasoljuk termosztátos modell beszerzését, itt röviden le is írtuk, hogy miért. Ha igazán exkluzív élményre vágysz, azt hidromasszázs panelekkel elérheted, így zuhanyzás közben is kedved szerint hódolhatsz a relaxációnak.

A hidromasszázs panelekkel fürdőszobai zuhanyzód a béke és a feltöltődés apró szigete lehet.

  • Ha szeretnél gyorsan végezni a takarítással…

Sokan úgy tartják, a kisebb alapterületű zuhanykabinok jobban tisztíthatóak a kádaknál. Becsapós kérdés, hiszen több elemből állnak, míg a kádak nagyobb, könnyen letörölhető felülettel rendelkeznek. Igaz azonban, hogy egyes sarokkádakat nehezebb minden ponton kisuvickolni úgy, hogy elkerüld a fürdőtérbe lépést. Mindenesetre az biztos, hogy a modern zuhanykabinok nyomásra kibillenthető zuhanyajtói és egyéb praktikus megoldásai könnyű tisztítást tesznek lehetővé, ami nagyon sok időt megtakarít, különösen ha sokan használjátok, így gyakran szeretnétek takarítani is.

  • Ha mozgásban korlátozott személlyel élsz egy háztartásban...

Ebben az esetben mindenképpen zuhanykabin javasolt, méghozzá a lehető legalacsonyabb peremű, csúszásgátlóval ellátott zuhanytálcával. Ezek miatt a részletek miatt nagyon sok baleset vagy más kényelmetlenség megelőzhető, különösen ha a zuhanykabint ülőkével egészíted ki. Gyerekek és idősek számára is szavatolja a legbiztonságosabb zuhanyzást. Ha e tekintetben még speciálisabb igényeid merülnek fel, olvasd el ezt a konkrét kivitelezésre például szolgáló cikkünket!

Ha további ötletekre szomjazol, kövess minket a Facebookon és Instagram oldalunkon is, ahol tanácsokkal, új szaniterekkel és inspiratív megoldásokkal várunk! Tarts velünk a jövő héten is!