Instagram Pinterest Youtube

Tervezzünk fürdőszobát! Kulcskérdések fürdőszoba felújítás előtt - II. rész - Zuhanykabinok

Dátum: 11.8.2016
Emlékszik legutóbbi RAVAK Tudástár bejegyzésünkre? Bence leforrázta magát a fürdőszobában, Kata elcsúszott a zuhanykabinban, a helyiség romokban volt, életünk párja pedig az idegösszeomlás szélén. Általában ilyenkor érkezik el a fürdőszoba felújítás szükségszerű időszaka... Sorozatunk második része következik: főszerepben a zuhanykabinok!

A múlt héten leginkább a fürdőkádak témakörében nyújtottunk némi segítséget a nagy fürdőszoba tervek kovácsolásához. Ezúttal a hangsúlyt a zuhanykabinokra, zuhanytálcákra, zuhanyajtókra, zuhanyfolyókákra valamint csaptelepekre helyezzük. Következzenek a leggyakrabban felmerülő vásárlói kérdések, amelyekre igyekeztünk kielégítő válaszokat nyújtani. Vigyázz, kész, felújít!

Milyen típusú modern zuhanytálcák léteznek? Melyek a főbb különbségek? Melyek és miért ajánlhatók?

Az alapanyag lehet akril vagy öntött műmárvány. Az akril lehet önhordó, poliuretán megerősítéssel - a RAVAK-é akár egy elefántot is elbír -, előlappal együtt formálva - ezt a legegyszerűbb és leggazdaságosabb telepíteni -, vagy lehet akár előlap nélküli - ez burkoláshoz előkészített. Az akril zuhanytálca emellett létezik lábakon álló (felburkoláshoz való, vagy előlappal kiegészített) vagy padlózatba süllyesztett, esetleg padlózatra ragasztott verzió is. A hófehér, öntött műmárvány zuhanytálcák dolomit és műgyanta keverékéből készülnek, rendkívül nagy teherbírásúak és extra laposak (mindössze 3 cm-esek). Csúszásgátló felülettel vannak ellátva. Padlózatba süllyeszthetők, padlózatra ragaszthatók, vagy saját lábaikra állíthatók. Az öntött zuhanytálcák nemcsak a háztartásokba alkalmasak, hanem a kiváló minőségnek és nagyon ellenálló alapanyagnak köszönhetően közösségi helyszínekre is; sportlétesítményekbe, kórházakba, fürdőkbe és szálláshelyekre.

Számos csaptelep vagy kád, de akár más szaniterek is ugyanúgy néznek ki, mint lényegesen olcsóbb társaik. Mi az árkülönbség oka?

A prémium kádak, zuhanytálcák, csaptelepek, mosdók alapanyagai, gyártási technológiája, valamint formatervezési folyamata lényegesen más, mint az olcsóbb kategóriáké. Kinézetük sokszor külsőre megegyezik, vagy nagyon hasonló, ami a legtöbb esetben formavédettségi vitákat vet fel). Az alapanyagok minősége azonban - az akrilé, a csaptelep kartusáé, vagy a csaptelepek testét képező réz tisztasága - a prémium márkáknál lényegesen jobb, és mindenféleképpen megfelel az előírásoknak. Sokszor mennyiségi kérdésekről is szó van, mint például az akril kádhéjra felhordott üvegszál és műgyanta mennyisége, mely a RAVAK-nál átlagosan kétszer annyi (14-15 kg), mint az olcsóbb változatoké. A RAVAK csaptelepek krómozásának vastagsága legalább 5 µm, a nem prémium kategóriások esetében ez fele annyi.


A családi vállalkozásban üzemeltetett panzióba keresek tartós zuhanykabint. Milyen típusok ajánlottak?

Egyértelműen a Supernova termékcsaládból válasszon zuhanykabint. Tökéletesen megbízható. A tartós keretes konstrukció jóval ellenállóbb, így otthoni használatra is megfelelő és a nagyobb megterhelést, a gyakoribb igénybevételt is bírja, legyen szó kórházról, hotelről vagy szállodásról. Az AntiBlock rendszer meggátolja a zuhanyajtó beszorulását és a csúsztatott elemek összeakadását. A tesztelt élettartam egymillió nyitás. Egyszerűen és gyorsan beszerelhető.

Toló rendszerű nyílású zuhanykabinom ajtaja sokszor megakad, nehezen záródik-nyílik. Mitől van ez, hogyan javíthatok rajta?

Ez azért fordulhat elő, mert a tolóajtó csúszó része - amely érintkezik a zuhanykabin felépítményével, keretével - nem megfelelő anyagból készült, vagy pedig elhasználódott. A prémium gyártóknál ezek az alkatrészek a legjobb minőségű anyagból készülnek, illetve a keret csúszást elősegítő bevonattal vannak ellátva - ilyen a RAVAK AntiBlock rendszer. Ez akár 1 millió nyitásra is tesztelt, elakadásmentes működést tesz lehetővé. A működésen javítani a csúszást elősegítő kenőanyaggal lehet. Ilyen például a RAVAK teflonos kenőanyaga, melyet a gyár kimondottan zuhanykabinok csúszkáihoz fejlesztett, de nagyon jól beválik az ajtók pántjain, a csaptelepek mozgó részein, az ajtók zárjain és kilincsein, de akár még akadó cipzárokon is! Víztaszító és hatékony már kevés felvitt mennyiség esetében is.

Beszerelhetek zuhanykabint tálca nélkül is?

Minden RAVAK zuhanykabin beszerelhető tálca nélkül is, zuhanyfolyóka segítségével.

Idegenkedem a zuhanyfolyókától, mert bár szép megoldás, tartok tőle, hogy kifolyik a víz a zuhanysarokból. Nem szeretném eláztatni a szomszédot, sem a födémet.

A RAVAK zuhanyfolyókák esetében a 60 liter/perces áteresztő képesség garantálja a víz biztonságos elfolyását. Persze ehhez az is kell, hogy a padlózat minimálisan a zuhanyfolyóka irányába lejtsen (min. 2%), és a zuhanysarok megfelelően legyen szigetelve (az oldalfalak, a padlózat és a sarkok is). Érdemes tudni, hogy a zuhanyfolyókák fedőlemeze speciális felületkezeléssel rendelkezik, ami megakadályozza a szennyeződések lerakódását, valamint hogy a RAVAK a zuhanyfolyókákra 25 év jótállást nyújtunk.

Zuhanykabin beszerelésekor hol alkalmazzuk a szilikonos tömítőt?

Mindig a zuhanykabin vagy kádparaván külső oldalán, a szerelési útmutató szerint. Úgy, hogy a víz szabadon távozzon a tálca sarkaiból a közepébe.

Milyen ragasztóanyag ajánlott a zuhanytálcák ragasztásához?

Az összes önhordó zuhanytálcánkat - beleértve a GalaxyPro tálcát is - már a kész, csempézett felületre ajánljuk ragasztani a RAVAK Professional szilikon ragasztóanyaggal, amely az univerzális szerelőkészlet része.

Hogy szereljem be helyesen az üvegszálas, mély ülőkés zuhanytálcát (LA)?

Az üvegszálas merevítésű tálcát bármilyen módon beszerelheti. Csak öntől függ, hogy süllyeszteni akarja-e a padlóba, vagy aláfalaz és utána körbecsempézi a tálcát. A legegyszerűbb, ha lábakra szereli, és előlapot használ.

 

Milyen előnyei vannak a termosztátos csaptelepeknek?

A nem termosztátos csaptelepekkel hideg vagy túl meleg a víz zuhanyozás közben egészen addig, amíg nem sikerül beállítanunk a vízhőmérsékletet. A megoldás a termosztátos csaptelep, mert csak ez tudja kiegyenlíteni a víznyomás és a vízhőmérséklet ingadozásait, és képes tartósan biztosítani, hogy a csapból az általunk beállított hőmérsékletű víz folyjon.

Vállalja-e a gyártó a termékek telepítését, a helyszín előzetes felmérését, garanciaidőn túli szervizelést, műszaki felügyeletet projekteknél?

Igen, vállalja. További részleteket IDE kattintva tudhat meg!

Segíti-e a gyártó a termékek szakszerű beszerelését és a helyszín megfelelő előkészítését?

Igen, minden termékhez szerelési utasítás, valamint telepítési előkészületi útmutató van csomagolva.

Ha további kérdése merülne fel, keressen minket bátran az info@ravak.hu címen vagy pedig Facebook oldalunkon, de az alábbi fotóra kattintva is hasznos tanácsokat szerezhet a fürdőszoba felújításhoz.