Instagram Pinterest Youtube

Miben rejlik a kiváló zuhanyzó titka?

Dátum: 8.11.2018
A zuhanyzás élménye a kiváló zuhanykabinon múlik, amit azonban sokszor nem is olyan egyszerű kiválasztani a fürdőszobába, mint gondolnád. Vajon mi a titka egy remek zuhanykabinnak?

Ha azon tűnődsz, mi alapján válaszd ki a számodra leginkább megfelelő szanitert, több fontos szempont is felmerülhet benned: a méret, a forma, a zuhanytálca vagy zuhanyfolyóka kialakítása, a zuhanyajtó betétlemezeinek anyaga, az eredeti design és sorolhatnánk… ezek mind megfontolandó nézőpontok, azonban sok esetben két dolgon áll vagy bukik, szeretni fogod-e a zuhanyzót: ez pedig a zuhanykabin szerkezetének és a zuhanyajtóknak a kiképzése. Tarts velünk most és ismerd meg az egyes típusok jellemzőit, amelyek segíthetnek eldönteni, milyen modell szolgál majd örömödre!

Variációk a zuhanyzó szerkezetére - Keretestől a keret nélküli megoldásig

A zuhanykabinok többféle módon csoportosíthatók formájuk, funkcióik és egyéb tulajdonságaik szerint, azonban ha a szerkezetüket veszed górcső alá, három típust különböztethetsz meg:

  • keretes zuhanyzók
  • félig keretes zuhanyzók
  • keret nélküli zuhanyzók

Ez a három típus mind más és más kategóriát képvisel funkció, design és ár tekintetében, valamint eltérő előnyökkel rendelkezik. A keretes zuhanyzók például hibátlan vízzárást biztosítanak és rendkívül masszív konstrukciót képviselnek, ugyanis ebben az esetben az üveg betétlemezeket alumínium keretbe foglalják, mely erőteljesen körbefogja a betétlemezeket és így a zuhanyzó még az extrém gyakori használatot is remekül bírja. A Supernova termékcsalád éppen ilyen.

Profi tipp: Valamennyi konstrukció közül a keretes megoldások biztosítják a legjobban a vízzárást. Válassz hozzá tolóajtót, amely gondoskodik róla, hogy az ajtó nyitása és zárása közben se folyjon le a víz a fürdőszoba padlójára! Ne feledd, hogy a megfelelő vízzáráshoz mindenképpen szükséges, hogy a beszereléskor a szerelési utasításban foglaltak szerint járj el!

A Supernova zuhanyzók időtálló, masszív kialakítású keretes szerkezetű zunanykabinok.

A félig keretes típusra példaként szolgálhat a Blix, a Pivot és a Chrome zuhanyzó. Esetükben olyan könnyített konstrukcióról van szó, mely nem rendelkezik belső függőleges profilokkal, illetve a Chrome esetében nincsenek vízszintes profilok. Mindez letisztult, légiesebb megjelenést kölcsönöz az egyébként strapabíró és hosszú távon is helytálló szanitereknek. Ideális választás kisebb alapterületű fürdőszobákba is, ahol a zsúfoltság érzetén a design könnyedsége képes javítani.

A Blix zuhanykabinok sokoldalúságát a szemrevaló félig keretes szerkezet emeli ki.

A keret nélküli konstrukcióra remek példa a SmartLine és a Brilliant zuhany termékcsalád. Közkedvelt szaniterek, mert nem csak megbízhatóak, hanem szépek, esztétikusak is egyben. Ezek a keret nélküli zuhanykabinok csak biztonsági üvegekből állnak, amelyek zsanérok és falipántok segítségével kerülnek rögzítésre. A fix üvegek 8 mm, az ajtók minimum 6 mm vastagok, ezáltal megfelelnek a szigorú biztonsági követelményeknek. A biztonságról a zsanérok és pántok is gondoskodnak, amelyek rézből készülnek, hogy elbírják a nehéz üvegeket és kifogástalanul bírják a gyakori használatot.

Zuhanyajtó típusok - Nyiss a szuper zuhanyzás felé!

Ha a zuhanykabin szerkezetét már kiválasztottad, érdemes elgondolkodnod a zuhanyajtó típusán is, hiszen ahány zuhanyzó és fürdőszoba van, annyi lehetséges megoldás létezik. Egyesek a tolóajtót kedvelik (lásd tippünket a Supernova zuhanykabinoknál), míg mások számára szimpatikusabbak a kifelé vagy befelé nyitható modellek. Átfogóan a következő zuhanyajtó konstrukciók közül választhatsz:

  • tolóajtó
  • befelé nyíló
  • kifelé nyíló
  • befelé és kifelé nyíló

A tolóajtók lehetővé teszik, hogy a róluk lefolyó víz a zuhanytálcába/zuhanyzótérbe folyjon, ezáltal elkerülve, hogy a fürdőszoba padlója vizes legyen, a csendes és megbízható működéséért pedig az AntiBlock rendszer felel. Az AntiBlock egy RAVAK által szabadalmaztatott mechanizmus, amely meggátolja, hogy a tolóajtók akadozzanak működés közben és ezáltal garantált a csendes és hibamentes ajtóműködés. Az AntiBlock műszaki megoldásra a Supernova termékcsaládnál ráadásul 10 év garanciát is biztosítunk.

A befelé nyíló zuhanyajtók egyik közkedvelt megoldása a kétrészes befelé nyíló ajtó, melyre többek között a Supernova termékcsaládban találhatsz példát. Előnye a nagy belépési méret alacsony beépítési szélesség esetén is. Praktikus, mert az ajtók befelé nyílása megakadályozza, hogy a víz az ajtó nyitásakor a zuhanykabinon kívülre kerüljön.

A kifelé nyíló ajtók esetében hagyományos ajtónyitási rendszerről van szó, melynek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: nem igényel karbantartást, a zsanér jó minőségű műanyagból (Supernova) vagy rozsdamentes acélból, szatén, fehér vagy króm kivitelben (Pivot) készül.

A Pivot zuhanykabinok eleganciája meghatározza a fürdőszoba hangulatát.

A kifelé és befelé is nyíló zuhanyajtó megoldásra remek példát kínál a Chrome zuhanykabin termékcsalád. A klasszikus design nagy belépőnyílással párosul, ráadásul használat után a zuhanykabin anélkül is kiszellőztethető, hogy a víz a fürdőszoba padlójára csepegne.

A Chrome zuhanykabin tökéletesen illeszkedik a Chrome koncepció szanitereinek sorába: elegáns, könnyed, modern.

RAVAK fürdőszoba tervező - Tervezz okosan!

Mielőtt döntésre jutsz, gondold át, hogy milyen szerkezetű zuhanykabin illik a fürdőszobádba és a saját stílusodhoz! Ne feledd a fürdőszobád alaprajzát! Kalkulálj azzal is, hogy van-e elegendő hely a kifelé nyíló ajtónak, és gondold át, hogy számodra kényelmes lehet-e egy befelé nyitható verzió vagy inkább a tolóajtós megoldást részesíted előnyben. Ha úgy érzed, erőre kapott a benned szunnyadó lakberendezői kreativitás, vágj bele a tervezésbe kényelmes, egyszerű, mégis látványos módon: töltsd le az ingyenes fürdőszoba tervezőnket! Válogass számos zuhanykabin közül, a saját fürdőszobád egyedi alaprajzára szabottan: elő a ceruzával és az ollóval, mert van valami a levegőben: méghozzá remek ötletek! ;-)

További tippekért és inspirációért kövess minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon. Az erő és a szépérzéked legyen veled!