Instagram Pinterest Youtube

RAVAK tudástár: fürdőszoba felújítás három lépésben - 2. rész

Dátum: 11.5.2016
Egy felújítást sem lehet teljesnek nevezni a szaniterek cseréje vagy javítása nélkül, és ezek önmagukban is komoly költségeket emésztenek fel.

2. Szaniterek, tárolóegységek kiválasztása

Zuhanytálca, zuhanykabin, fürdőkád, wc kagyló, bidé, mosdó, csaptelep és zuhanyrózsa áll a lista élén, de tanácsos a tükrök és egyéb kisebb elemek cseréje is, amelyek meghatározzák a fürdőszoba végső kinézetét.

 

A szekrények, polcok és tárolóegységek elhelyezésének tervezése is fogas kérdés lehet. Egy kis, szabálytalan alakú szobában, mint egy fürdőszoba talán annál is bonyolultabb. A funkcionalitás megtartása mellett lehetőséget kell biztosítania a különböző tárgyak tárolására, hozzáférhető módon. Ezen kívül be kell férnie az adott térbe, és végül, de nem utolsó sorban, mutatósnak is kell lennie.

 

3. Színek, anyagok és kiegészítők

Gyakorlatilag bármilyen anyag használható a falak és padló burkolására, ameddig azok természetükből adódóan vízállóak vagy kezelés útján vízhatlanná válnak. A büdzsé és az ízléstől függően ezek készülhetnek kerámiából, márványból, de akár ízléses és időt álló gránitból is. A padlózat továbbá készülhet festett cementből, vagy linóleumból, ami pénztárca kímélő és mutatósan is néz ki. Bármire is essen a választás, két fontos szempontot kell szem előtt tartani: tartós és csúszás gátló legyen.

 

Ajánlott figyelmet fordítani a világítótestek elhelyezésére is, mivel a szoba hangulatát nagy mértékben befolyásolhatja egy rosszul megtervezett világítás. A tervezés fázisában előtérbe kell helyezni a természetes fényt, ugyanakkor célszerű legkevesebb 10 watt mesterséges fényt biztosítani négyzetméterenként.