Youtube Instagram

RAVAK Tudástár: 11 dolog, amit érdemes tudnia a bidékről

Dátum: 11.11.2016
A bidé és bidéhasználat témaköre meglehetősen intim, ezért előfordul, hogy a fürdőszoba szakértői is átugorják - vagy legalábbis finomkodva megkerülik. Mi nem fogjuk. Az alábbi pontokban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze róla, illetve hasznos tanácsot, amely Önnek szól, ha fontolgatja, hogy végre beszereltetné fürdőszobájába.

A bidé rövid története - póniktól az elektromosságig

 • A “bidé” szó francia eredetű és eredetileg pónikra használták a francia királyi családok? Ha elsőre nem is tűnik úgy, de van benne logika, hiszen a bidé kezdeti formáján szétterpesztett lábbal kellett ülni, mintha a használója éppen lovagolna.
 • A bidét az első történelmi feljegyzés 1710-ben említi. Kezdetben a hálószobában használták; tálként funkcionált, amelybe vizet töltöttek.
 • A 19. században európai fejlesztésnek köszönhetően elkészültek az első porcelánból készült darabok, amelyeknek elterjedését - a szappangyártással, fürdőszobák kialakításával egyetemben - a kolera járványoktól való félelem, a tisztaság iránti általános igény megjelenése segítette.
 • A 19-20. században már Magyarországon is feltűnt, ezzel egyidőben pedig általánossá vált, hogy a hálószobából a fürdőszobába helyezték át és ekkor már bekötötték a víz-és csatornahálózatba.
 • Eredetileg csak alulról spriccelő változata létezett, ám ezt az utóbbi évtizedekben betiltották egészségügyi okokból.
 • Az 1930-as évekre egészen általánossá vált a használata Magyarországon. Számos fővárosi lakásba kérés nélkül is beszerelték, a következő évtizedekben mégis feledésbe merült.
 • Az első elektromos bidék az 1960-as években jelentek meg, ezeket a már kialakított wc-khez csatlakoztatták a helytakarékosság miatt.

A fürdőszoba egyik legpraktikusabb darabja lehet egy jól megválasztott RAVAK bidé.

A bidé használatáról - hol, kik és miért?

 • Az alábbi országokba ellátogatva szinte biztos, hogy nem kell lemondania a bidé hétköznapi luxusáról: Dél-Korea, Japán, Egyiptom, Görögország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Törökország, Portugália, Brazília, Uruguay, Venezuela, Libanon és India.
 • A felsoroltak közül Japánban kifejezetten elterjedt a bidé használata, és kimutatták, hogy a végbélrák előfordulása ott sokkal alacsonyabb mint más területeken - köszönhetően az altest alapos, vízzel való tisztításának, a bidének.
 • Egy a háziasszonyok körében végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a bidét használó japán nők jelentős része *dobpergés* szexuális segédeszközként is használja. Mit is fűzzünk hozzá? Mindenfajta egészség fontos! :-)
 • Kutatások szerint az 50 év felettiek csaknem 70%-a szenved aranyérbetegségben. A bidé használata segít az aranyér prevenciójában, illetve az egészséges állapot szinten tartásában.

Letisztult, elegáns, igazán harmonikus fürdőszoba kiegészítő a képen látható bidé.

Milyen bidét válasszon?

A tökéletes bidé fürdőszobájának egyik legpraktikusabb darabja lehet. Több alaptípus közül választhat, figyelembe véve a fürdőszoba adottságait illetve saját igényeit.

 • Hagyományos bidé - talppal rendelkező változat (elhelyezéséhez nagyjából 1,5 nm-rel számoljon), illetve falra szerelhető verzió - ez utóbbira példa a RAVAK Chrome koncepciójának alapdarabja, melyet az alábbi képen tekinthet meg. Kifejezetten praktikus, hiszen könnyen takaríthatóvá válik a felület alatta.

RAVAK UniChrome bidénk maximális komfortot nyújt, látványa pedig még a szemnek is kellemes.

 • Wc ülőkés változat - praktikus kivitelezés, minimális vízhasználat, adott esetben pedig akár szárítási funkció is jellemző lehet, sőt, egyes darabok akár ülőkemelegítéssel és önfertőtlenítési funkcióval is rendelkezhetnek. Ennek a típusnak a beinstalláláshoz csupán a hideg víz bevezetése szükséges, ez pedig már eleve adott a wc miatt.

 • Bidézuhany - Ideális olyan helyekre is, ahol a klasszikus bidé nem fér el. A bidézuhany kivezethető a fali szelepből, így nem szükséges csatlakoztatni a mosdócsaptelephez és a mosdóhoz; ideális falba süllyesztett csapteleppel kombinálni. RAVAK bidézuhanyunk minden alkatrésze a RAVAK minőséget képviseli, ezért 5 év jótállást biztosítunk rá.

Ha úgy érzi, segítségére válna munkatársaink szakértelme, keressen minket az info@ravak.hu e-mail címen vagy kattintson az alábbi képre 7+1 fürdőszoba felújító tanácsért. Tartson velünk a jövő héten is!

Töltse le ingyen 7+1 fürdőszoba felújító tippünket!

(források: Wikipedia, EasyBid, A Mi Otthonunk, Szép Házak Online)